Úspěšní karatisté na VI EPFG 2016 v Huelvě z leva Martin Hermann, Martin Sláma a David Šenkýř

Úspěšní karatisté na VI EPFG 2016 v Huelvě z leva Martin Hermann, Martin Sláma a David Šenkýř

Čtyři medaile pro Českou republiku z karate
Druhý červnový víkend se nesl ve znamení oficiálního zahájení letošních Evropských policejních a hasičských sportovních her. Tyto se konaly již po šesté, tentokrát ve Španělsku v Huelvě.


Evropského šampionátu se účastnilo přes čtyři a půl tisíce závodníků z celé Evropy, ale také z USA, Číny, Brazílie, Mexika, Izraele a Adzerbajdžánu, kteří se utkali v sedmdesáti dvou sportech. Pro nás, kteří jsme soutěžili v karate, připravili pořadatelé pěkné prostředí v městečku Jinohoz a zajistili hladký průběh soutěže.
Závod v disciplíně karate proběhl v sobotu 11. června a utkali se vněm reprezentanti Velké Británie, Ruska, USA, Turecka, Portugalska, Bulharska, Adzerbajdžánu, České republiky, Izraele a silný domácí reprezentační tým – Španělska. Českou republiku zde reprezentovali dva policisté Martin Hermann, instruktor služební přípravy Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje, trenér SKP České Budějovice a TJ karate Nové Hrady, a Martin Sláma, instruktor služební přípravy Útvaru ochrany ústavních činitelů ochranné služby policie Praha. Dalším členem týmu byl David Šenkýř, právník Vojenské policie v Táboře a člen SDH Chlum u Třeboně.
V dopoledních hodinách se soutěžilo v disciplíně kata – sestavy úderů, kopů a krytů proti imaginárnímu útočníkovi. V této disciplíně se velice přísně hodnotí technické provedení, nasazení a samozřejmě také přesnost technik v jednotlivých kata. Bylo zde vidět několik stylů karate (Shotokan, GojuRyu, WadoRyu a ShitoRyu). V disciplíně kata muži jednotlivci nad 30 let získal Martin Sláma stříbrnou medaili a tento úspěch opakoval v soutěži kata open. V disciplíně kata muži nad 40 let obsadil Martin Hermann bronzovou pozici.

 


Závod pokračoval soutěží týmů a další disciplínou, na kterou jsme nastoupili, byla disciplína kata týmů, tzn., že tříčlenná družstva cvičí synchronizovanou sestavu, kde se hodnotí shoda všech členů týmu, přesnost technik a dále se pak hodnotí bunkai – praktické předvedení technik v kata. Český policejní tým ve složení Martin Hermann, Martin Sláma a David Šenkýř na tento rozhodující zápas soustředil všechny síly, protože jsme chtěli navázat na úspěch z WPFG 2007 v Adelaide (3.místo – kata tým), z WPGF 2013 v Belfastu a EPGF 2014 v Bruselu, kde se nám podařilo zvítězit. Náš tým zacvičil kata Empi a praktickou aplikaci technik bunkai, podle bezprostřední reakce publika, dalších sportovců a především rozhodčích se zdálo, že se nám kata opět vydařila. Obsadili jsme první místo a získali čtvrtou medaili pro ČR, tentokrát zlatou.
V odpoledních hodinách se soutěžilo v disciplíně kumite – sportovní zápas dvojic dle pravidel Světové federace karate. Po složitém souboji Davida Šenkýře s domácím závodníkem obsadil náš borec pěkné a bodované 4. místo.
Můžeme konstatovat, že 6. Evropské policejní a hasičské sportovní hry v Huelvě byly pro české karatisty velice vydařené, náš tým vybojoval pro Českou republiku v karate čtyři medaile a celkové třetí místo za domácími reprezentanty a závodníky Ruska.
Rádi bychom poděkovali všem, kteří nám drželi pěsti a podporovali nás v našem sportovním úsilí.

Martin Hermann

Comments are closed.

Post Navigation